3.98°C

Bystrá

Turistika

Množstvo turistických trás a chodníkov rôznych náročností Vás očarí počas celého roka
This image for Image Layouts addon

Ďumbier - najvyšší vrch Nízkych Tatier

Hrebeňová túra na najvyšší vrchol Nízkych Tatier. Z vrcholu Ďumbiera je veľmi rozsiahly kruhový rozhľad na takmer všetky pohoria stredného a severného Slovenska.

Štart a Cieľ: Výstupná stanica Funitelu na Chopku 2004 m n.m.

Popis Trasy: po červenej turistickej značke popri Kamennej chate, ďalej cez Demänovské sedlo a Krúpovu hoľu až na Ďumbier 2043 m n.m. Späť na Chopok rovnakou trasou.

Dĺžka Trasy: 8.8 km
Čas Trasy: 4 hod
Obtiažnosť: stredná 

This image for Image Layouts addon

Dedečkova chata

Dedečkova chata je horská turistická chata v Nízkych Tatrách, blízko vrcholovej stanice lanovky SKI & BIKE CENTRA Mýto pod Ďumbierom.

GPS súradnice (48.837567, 19.612190)

Bola postavená na mieste pôvodnej chaty, z ktorej po rokoch ostali len ruiny a uzrela svetlo sveta po náročnej a komplikovanej výstavbe v roku 2015. Nesie názov podľa prvého majiteľa a strojcu chaty - p. Dedečka.

Ako sa na Dedečkovu chatu dostanete?

Z Bystrej turistickým chodníkom od Bystrianskej jaskyne - cca 50min.

Štart trasy: 500m od resortu.

 

 copyright © - OOCR Región Horehronie

This image for Image Layouts addon

Predajnianske vodopády

Pri obci Predajná sú v nadmorskej výške 725 m n. m. situované dva Predajnianske vodopády. Súčasťou prírodnej pamiatky Predajnianske vodopády je aj technická pamiatka „Kelemenov tunel“, jediný tunel v Strednej Európe na lesnej ceste.

 

 copyright © - OOCR Región Horehronie

Vyhliadková veža Horné Lazy

Viac ako 40 metrov vysoká vyhliadková veža Horné Lazy nad mestom Brezno je viditeľná z viacerých smerov a večer je osvetlená. K vyhliadkovej veži vedie náučný chodník, ktorý turistom približuje prírodu v tejto lokalite. V rámci trasy náučného chodníka je päť zastávok, ktoré ponúkajú oddychové miesta s lavičkami, drevené sochy zvierat typické pre naše lesy a náučné panely s cennými informáciami i pútavými fotografiami. Celková dĺžka náučného chodníka je cca 700 m. Trasa hore trvá cca hodinku.

 

 copyright © - OOCR Región Horehronie

Chopok

Na vrchole Chopku vo výške 2024 metrov nad morom sa pokocháte tými najkrajšími výhľadmi na Tatry a celé Horehronie.

Vajskovský vodopád

Vajskovská dolina sa považuje za jednu z najkrajších v Nízkych Tatrách. 9 metrov vysoký Vajskovský vodopád v závere doliny v divokých skalných tiesňavách je celoročne turisticky prístupný

Štart trasy: Črmné (oblasť Krpáčovo)
Cieľ trasy: Vajskovský vodopád

This image for Image Layouts addon

Vydrovská dolina

! Náš tip na výlet s deťmi

Lesnícky skanzen:

Na viac ako trojkilometrovom „Chodníku lesného času“ je v súčasnosti 70 zastávok, ktoré vám mnohými zaujímavými exponátmi a predovšetkým prirodzenými lesnými stanovišťami ponúknu objavné pohľady na životodarné schopnosti lesa. Určite Vás zaujmú aj živé obrazy z histórie, súčasnosti a budúcnosti lesníctva. Veľmi pôsobivým doplnením areálu sú prírodné diela medzinárodnej skupiny umelcov Ekoartu.

 

 copyright © - OOCR Región Horehronie

Čiernohronská železnica

Odvezte sa vláčikom po malebnej úzkorozchodnej železničke.

História Čiernohronskej železničky sa začala písať v roku 1909 a v pravidelnej prevádzke bola až do roku 1982. Rozhodnutím vlády SSR z tohto roku mala byť celá dráha do roku 1985 zlikvidovaná. Na Silvestra tohto roku 1982 bola prevádzka definitívne zastavená a všetko zariadenie železničky bolo určené na zošrotovanie. V roku 1982 sa Čiernohronská železnička stala štátnou kultúrnou pamiatkou.

V roku 1983 vznikla na ČHŽ tradícia bezplatných pracovných táborov STROMU ŽIVOTA. 1. mája 1992 sa na Čiernohronskej železničke obnovila prevádzka medzi Čiernym Balogom a Vydrovskou dolinou a o rok neskôr aj z Čierneho Balogu do Hronca. Od roku 1995 je majiteľom a prevádzkovateľom Čiernohronskej železnice miestne združenie obcí - Mikroregión Čierny Hron. Počnúc rokom 2001 je dopravcom - prevádzkovateľom dopravy Čiernohronská železnica, nezisková organizácia poskytujúca verejnoprospešné služby.

Štart trasy: 20 km od resortu

 

 copyright © - OOCR Región Horehronie

 
Image